Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Για δεύτερη συνεχή φορά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης εξελέγη σήμερα (1-2-07) Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον Νίκο Σηφουνάκη πρότεινε για δεύτερη θητεία στη θέση του Προέδρου της επιτροπής η ομάδα των σοσιαλιστών και η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα (1-2-07) ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι  προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκ νέου σύσταση των  κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου 2004-2009, καθώς και της εκλογής των νέων προέδρων και αντιπροέδρων.

Ο Νίκος Σηφουνάκης κατέχει ήδη από τον Ιούλιο του 2004 την προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, η οποία έχει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, που περιλαμβάνει  τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον οπτικοακουστικό τομέα,  τα ΜΜΕ, τη νεολαία,  τον αθλητισμό, την πολυγλωσσία και τη στρατηγική επικοινωνίας της ΕΕ.

Στην τοποθέτησή τους μετά την ψηφοφορία οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων αναφέρθηκαν στη συνεισφορά του Νίκου Σηφουνάκη στην προώθηση του νομοθετικού έργου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας κατά τα δυόμισι χρόνια της θητείας του και για τον άριστο τρόπο με τον οποίο  προγραμμάτισε και διηύθυνε τις εργασίες της επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας παρήγαγε κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου 2004-2009 ένα σημαντικό νομοθετικό έργο, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:

- Την έγκριση 5 νέων προγραμμάτων για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο 2007-2013 στον τομέα του πολιτισμού (πρόγραμμα ''Πολιτισμός''), της εκπαίδευσης (πρόγραμμα ''Δια βίου μάθηση''), του οπτικοακουστικού τομέα (πρόγραμμα MEDIA 2007), της νεολαίας (πρόγραμμα ''Νεολαία σε δράση'') και της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (πρόγραμμα ''Ευρώπη για τους πολίτες'').

- Τη νέα Απόφαση για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, η οποία υιοθετεί ένα νέο τρόπο επιλογής των πολιτιστικών πρωτευουσών υπό συνθήκες ανταγωνισμού, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επιλογή της πόλης με το καλύτερο πρόγραμμα με  έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση και τη συμμετοχή του πολίτη, ενώ, ύστερα από πρόταση του Νίκου Σηφουνάκη,  προβλέπεται ρητά ότι το βραβείο για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες θα απονέμεται στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη.

- Τη νέα οδηγία για την ''Τηλεόραση χωρίς σύνορα'', η οποία αλλάζει το ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής της στα λεγόμενα μη γραμμικά μέσα (υπηρεσίες παρόμοιες με της τηλεόρασης, τις οποίες επιλέγει ο ίδιος ο θεατής κατ' αίτηση βάσει καταλόγου).

Λαμβάνοντας το λόγο μετά την ψηφοφορία, ο Νίκος Σηφουνάκης ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας που τον επανεξέλεξαν κατ' εξαίρεση  για δεύτερη συνεχή φορά ως πρόεδρο της επιτροπής. Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με μεγάλο σθένος για την προώθηση του μεγάλου οράματος της Ευρώπης για τον πολιτισμό και την παιδεία.

Σημειώνεται ότι τη διαδικασία επανεκλογής του προέδρου Νίκου Σηφουνάκη προήδρευσε ως πρεβύτερος ευρωβουλευτής της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας ο Τζιοβάνι Μπερλίνγκουερ,   αδελφός του μεγάλου πολιτικού  της Ιταλικής αριστεράς Ενρίκο Μπερλίνγκουερ.